‘Waardigheid therapie’ steunt terminale patiënten

Volgens recent onderzoek zorgt ‘waardigheid therapie’ voor een verhoogde kwaliteit van leven voor terminaal zieke patiënten. Tijdens de zogenaamde waardigheid therapie gaan patiënten met een therapeut in gesprek over hun leven, gevoelens, herinneringen en wensen voor hun families. Opnames van dit gesprek, dat doorgaans een uur duurt, worden vervolgens omgezet in een bewerkte tekst, die de aan de patiënt gegeven wordt en door hun gedeeld kan worden met anderen.

Het uiteindelijke resultaat van deze nieuwe vorm van psychotherapie is volgens de onderzoekers in geschreven vorm het sterkst. Geluidsopnames van het gesprek kunnen de ziekte van de patiënt benadrukken, terwijl het geschreven woord een grotere eeuwigheidswaarde heeft.

Vragen aan terminale patiënten

Het onderzoek vroeg patiënten onder meer vragen als “wat zijn de meest belangrijke rollen die u in uw leven heeft vervuld?” en “Wat heeft u over het leven geleerd dat u aan anderen zou willen doorgeven?”. Ook werd patiënten gevraagd of dat er dingen waren die zij nogmaals tegen hun geliefden wilden zeggen. Van de patiënten die aan het onderzoek meededen gaf 67 procent een verhoogd gevoel van zingeving aan.

Het onderzoek, of waardigheid therapie op zich, heeft ook tekortkomingen. Zo konden depressieve patiënten, patiënten met cognitieve stoornissen en suïcidale patiënten niet meedoen aan het onderzoek, omdat zij mogelijk niet in staat zouden zijn zinnige antwoorden te articuleren.

Bron: Medscape

Gepost in categorie: Psychotherapie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>