Verlegen of sociale fobie: persoonlijkheid of aandoening?

Bijna de helft van alle tieners geeft aan verlegen te zijn. Recent onderzoek wijst echter uit dat een gedeelte van deze jongeren in werkelijkheid lijdt aan een sociale angststoornis, ook wel sociale fobie genoemd.

Het onderzoek, waarbij data van meer dan 10.000 jongeren tussen de 13 en 18 jaar werd geanalyseerd, toont aan dat grofweg 1 op de 10 jongeren die zichzelf als verlegen beschouwen voldoen aan de criteria voor sociale fobie zoals gehanteerd door de DSM-IV. Daarnaast bleek dat jongens vaker verlegen zijn dan meisjes, maar dat meisjes even vaak last hebben van sociale fobie als jongens. Ook kwam uit de resultaten naar voren dat verlegenheid met de jaren afneemt, terwijl de kans op sociale fobie toeneemt hoe ouder men wordt.

Volgens de Amerikaanse Vereniging voor Psychologie is verlegenheid te omschrijven als “de neiging om zich onhandig, bezorgd en gespannen te voelen tijdens sociale interacties, vooral in het bijzijn van onbekende mensen”. Sociale fobie of sociale angststoornis heeft volgens de onderzoekers echter grotere gevolgen. Jongeren die aan sociale fobie lijden zouden meer kans hebben op een diversiteit aan psychiatrische aandoeningen, waaronder angst stoornissen, depressie, gedragsstoornissen en verslaving.

Verlegen: persoonlijkheid of ziekte?

Hoewel de gevolgen van sociale fobie dus groter zijn dan die van verlegenheid, ondergaan mensen met een sociale angststoornis niet vaker therapie dan verlegen mensen. Zo’n 80% van de onderzochte mensen met sociale fobie waren niet onder behandeling van een professionele therapeut. Ook gebruiken verlegen of sociaal fobische mensen niet vaker medicatie.

De vraag waar de grens tussen verlegenheid en sociale fobie ligt, lijkt moeilijk te beantwoorden. Al jaren zijn sommige artsen en journalisten kritisch op termen als sociale fobie. Volgens hen worden dergelijke aandoeningen bedacht door de farmaceutische industrie, om persoonlijkheid trekken als verlegen zijn te ‘medicaliseren’. Op deze manier zou de farmaceutische industrie een nieuwe markt aan proberen te boren voor de door hen geproduceerde medicijnen, in dit geval medicatie tegen angst.

Bron: de onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het blad Pediatrics.

Gepost in categorie: Angst, Geestelijke gezondheid, Psychotherapie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>