Muziektherapie vermindert depressie symptomen

Onderzoekers van de Jyväskylä universiteit in Finland hebben aangetoond dat muziektherapie in combinatie met gewone psychotherapie de symptomen van een depressie kan verminderen. Uit het onderzoek bleek dat muziektherapie cliënten helpt hun emoties en ervaringen te uiten.

Aan het onderzoek deden 79 mensen tussen de 18 en 50 jaar mee. Van deze 50 cliënten kregen 32 mensen muziektherapie als toevoeging op de standaard psychotherapie en medicatie. De een-op-een muziektherapie sessies duurden een uur en vonden twee keer per week plaats. Tijdens deze therapie sessies werden de cliënten begeleid in het improviseren van muziek door middel van drummen en het bespelen van andere percussie instrumenten.

Minder depressie en angst op de korte termijn

Na 3 maanden bleken de cliënten die muziektherapie hadden gekregen grotere vooruitgang te hebben geboekt in het gevecht tegen depressie dan degenen die enkel de standaard therapie en medicatie hadden ontvangen. De muziek therapie cliënten hadden significant minder last van depressie symptomen en angst. Ook hun algemeen functioneren werd beter beoordeeld dan dat van de controlegroep.

Na 6 maanden waren de grootste verschillen tussen de muziek therapie groep en de controle groep echter verdwenen. Desalniettemin zijn de onderzoeksresultaten volgens experts belangrijk; er is aangetoond dat in ieder geval op de korte termijn muziektherapie kan worden ingezet bij depressie en angst klachten. Het onderzoek richtte zich alleen op muziektherapie, in hoeverre deze conclusies ook voor andere vormen van creatieve therapie gelden is niet onderzocht.

Bron: British Journal of Psychiatry

Gepost in categorie: Psychotherapie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>