Misbruikte kinderen vaker depressief

Mensen die als kind misbruikt zijn hebben als volwassene twee keer zoveel kans op terugkerende periodes van depressie. Ook reageren zij minder goed op de behandeling van depressie door middel van therapie en medicatie als antidepressiva, blijkt uit recent onderzoek waarbij data van meer dan 26.000 mensen is geanalyseerd.

Het onderzoek wijst uit dat mensen die als kind een of meer indicaties van misbruik hebben meegemaakt, zoals lichamelijk misbruik, seksueel misbruik of verwaarlozing, in hun latere leven gemiddeld 2.27 keer meer kans hebben op terugkerende depressiviteit in vergelijking tot mensen die als kind niet zijn misbruikt. Ook bleken zij 43% meer kans te hebben op slechte resultaten bij het behandelen van depressie door middel van therapie en medicatie.

Het verband tussen depressie en misbruik

Het is waarschijnlijk dat de hogere kans op depressie grotendeels te wijten is aan indirecte gevolgen van misbruik. Zo geven de onderzoekers aan dat mensen met een slechte jeugd vaak trouwen met iemand die hen niet goed behandeld, wat meer stress tot gevolg heeft. Ook kan misbruik ervoor zorgen dat kinderen het minder goed doen op school, waardoor zij later minder kans hebben op een goede baan.

Er zijn echter ook biologische verklaringen voor de verhoogde kans op depressie. Zo blijken gedeeltes van de hersenen en het immuunsysteem zich anders te ontwikkelen bij kinderen met een slechte jeugd. In hoeverre dit verband houdt met depressiviteit moet verder onderzoek uitwijzen.

Volgens de onderzoekers benadrukken de resultaten dat trauma’s in de kindertijd, wanneer de hersenen zich nog ontwikkelen, extra grote gevolgen hebben.

Bron: American Journal of Psychiatry

Gepost in categorie: Depressie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>