Gestrest en depressief: Koreanen vermeiden psychotherapie

Soms lijkt het alsof Zuid Korea, overwerkt en gestrest, een haar verwijderd is van een nationale zenuwinzinking. Het percentage echtscheidingen neemt er toe, studenten gaan gebukt onder de verstikkende academische druk, en de macho zakencultuur die het kapitalisme met zich meebracht moedigt na het werk nog steeds hevige drink sessies aan.

Dagelijks plegen meer dan 30 Koreanen zelfmoord, en de zelfmoorden van entertainers, politici, atleten en zakenlui zijn bijna alledaags geworden.

Toch verzetten Koreanen, die bijna obsessief westerse innovaties van smartphones en internet tot plastische chirurgie omarmen, zich tegen Westerse psychotherapie als middel tegen hun groeiende zorgen, depressies en stress. Gesprekstherapie met psychiaters, psychologen en andere soorten therapeuten wordt volgens lokale geestelijke gezondheidsexperts slechts langzaam geaccepteerd.

“vrijuit over emotionele problemen praten is nog steeds taboe,” zegt Kim Hyong-soo, een psycholoog en professor aan de Chosun universiteit in Kwangju. “Bij depressie zijn Koreanen geneigd het op zijn beloop te laten en verder te gaan. Wanneer iemand naar een psychoanalist gaat, dragen zij voor de rest van hun leven een stigma, dus gaan ze niet.”

Volgens GGZ experts zoeken Zuid Koreanen eerder hulp bij psychiatrische privé klinieken, waar ze contant betalen. Zo krijgt hun verzekeringsdossier niet het stempel “Code F”, dat wijst op vergoeding van psychische zorg.

Wanneer Koreanen wel in therapie gaan, zijn zij vaak in voor een cultuurschok. Zo zijn mensen vaak verrast wanneer zij na een praatsessie van 40 minuten een rekening krijgen voorgeschoteld, voor enkel een gesprek. Praten kan ik met een vriend of pastoor ook, zo redeneren zij. Ook het idee van een therapie van meer dan enkele sessies zien Koreanen vaak niet zitten.

Ongeveer een derde van de patiënten komt voor psychotherapie, de rest is afhankelijk van medicijnen. Enkel de hoogopgeleiden raken langzaamaan gewend aan de westerse variant van psychotherapie.

Bron: NY Times

Gepost in categorie: Azië.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>