Facebook: overmatig gebruik leidt tot narcisme

Nieuw psychologisch onderzoek wijst uit dat tieners die te veel tijd op sociaalnetwerk websites als Facebook of Hyves doorbrengen, meer kans hebben op narcistische neigingen en andere gedragsproblemen.

Volgens het onderzoek neigen tieners die overmatig Facebook gebruiken eerder naar ijdel, agressief en asociaal gedrag. Daarnaast zouden kinderen en tieners die overmatig gebruik maken van sociale media als Facebook gevoeliger zijn voor psychologische stoornissen als angst en depressie. Ook verhoogt overmatig gebruik van sociale websites de kans op toekomstige geestelijke gezondheidsproblemen.

Ook schoolprestaties kunnen achteruitgaan door het gebruik van sites als Hyves en Facebook. Zo blijken scholieren die in een studiesessie van 15 minuten minimaal eenmaal sociale media checken lagere cijfers te halen op school.

Positieve effecten sociaalnetwerksites

Uit het onderzoek kwamen ook enkele positieve effecten van sociaalnetwerksites naar voren. Zo kan bijvoorbeeld Facebook verlegen jongeren helpen uit hun schulp te kruipen en sociale contacten aan te gaan. Ook kunnen dergelijke websites worden gebruikt als interactief leermiddel, en kunnen jongeren er leren zich in elkaar in te leven.

Bron: Science Daily

Gepost in categorie: Internet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>