Depressieve vrouwen meer kans op beroerte

Vrouwen met een verleden van depressie hebben 29% meer kans op een beroerte, zo wijst een recent Amerikaans onderzoek uit. De vrouwen die aan het onderzoek meededen waren allemaal tussen de 54 en 79 jaar oud. Geen van hen had eerder een beroerte gehad, maar 22% was wel al eens depressief geweest. Meer dan 80.000 vrouwen deden aan het onderzoek mee; daarvan kregen 1.033 vrouwen een beroerte tijdens de 6 jaar dat het onderzoek liep.

Vergeleken met vrouwen zonder ervaring met depressie, bleken depressieve vrouwen vaker alleenstaand te zijn, vaker te roken en minder lichamelijk actief te zijn. Ook waren zij gemiddeld iets jonger, hadden zij een hogere BMI (body-mass index) en kwamen kwalen als hoge bloeddruk en diabetes vaker voor.

Antidepressiva en de kans op een beroerte

Behalve mensen die in het verleden depressief waren, bleek ook het gebruik van antidepressiva de kans op beroertes te verhogen. Vrouwen die in de 2 jaar voorafgaande aan het onderzoek antidepressiva gebruikten, bleken 39% meer kans te maken op een beroerte. Het is niet duidelijk of de antidepressiva zelf hiervan de oorzaak zijn, of dat het nemen van antidepressiva enkel duidt op een zwaardere depressie.

Diabetes, hoge bloeddruk, beroertes en depressie

Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat het verband tussen depressief zijn en het krijgen van een beroerte indirect is. Depressies zouden mensen ervan kunnen weerhouden eventuele andere ziekten te behandelen. Zo zouden mensen met diabetes, verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk door hun depressie mogelijk hun medicatie niet regelmatig innemen. Ook de algemene gezondheid kan verwaarloosd worden tijdens een depressie, door bijvoorbeeld te roken en niet te sporten. Al deze factoren dragen bij aan een verhoogde kans op beroerte.

Bron: Stroke

Gepost in categorie: Lichamelijke gezondheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>