Depressie in rijke landen het hoogst

Depressie is tot op zekere hoogte mogelijk een welvaartsziekte. Volgens een recente studie neemt depressiviteit wereldwijd toe, en hebben inwoners van welvarende landen een grotere kans in een depressie te raken dan inwoners van armere landen.

Het onderzoek, dat op 25 juli 2011 werd gepubliceerd, toont aan dat in de 10 onderzochte welvarende landen gemiddeld 14,6 procent van de bevolking depressief raakt. In deze rijke landen krijgt men volgens het onderzoek gemiddeld op een leeftijd tussen de 25 en 26 jaar last van een depressie. In armere landen raakt gemiddeld 11 procent depressief.

Nederland in top 5 meest depressieve landen

Van de 18 landen die in het onderzoek zijn meegenomen, heeft Nederland het op drie na hoogste percentage depressieve mensen. Frankrijk is het meest depressieve land, 21 procent van de bevolking krijgt daar in haar of zijn leven een depressie te verduren. Ook de Verenigde Staten en Brazilië staan in de top 3:

 1. Frankrijk: 21 procent depressief
 2. Verenigde Staten: 19,2 procent depressief
 3. Brazilië: 18,4 procent depressief
 4. Nederland: 17,9 procent depressief
 5. Nieuw-Zeeland: 17,8 procent depressief
 6. Oekraïne: 14,6 procent depressief
 7. België: 14,1 procent depressief
 8. Colombia: 13,3 procent depressief
 9. Libanon: 10,9 procent depressief
 10. Spanje: 10,6 procent depressief
 11. Israël: 10,2 procent depressief
 12. Italië: 9,9 procent depressief
 13. Duitsland: 9,9 procent depressief
 14. Zuid-Afrika: 9,8 procent depressief
 15. India: 9 procent depressief
 16. Mexico: 8 procent depressief
 17. Japan: 6,6 procent depressief
 18. China: 6,5 procent depressief

Depressie door inkomensverschillen

Voor het onderzoek beantwoorden 89.037 mensen vragen over depressiesymptomen zoals slaap patronen en interesse in dagelijkse activiteiten. Ook beantwoorden zij vragen over hun leeftijd, inkomen en burgelijke staat.

Hoewel het niet volledig duidelijk is waarom rijke landen het meest met depressie te kampen hebben, denken de onderzoekers dat de oorzaak te vinden is in het feit dat er in rijkere landen grotere inkomensverschillen bestaan. Ook zouden personen in meer welvarende landen blootgesteld worden aan meer stress. Tenslotte zouden de sterkere familiebanden in minder welvarende landen bijdragen aan een lagere depressie ratio.

Moeilijkheden in onderzoek naar depressie

De onderzoekers erkennen dat onder andere taalbarrières en terughoudendheid jegens buitenlandse onderzoekers de onderzoeksresultaten kunnen beïnvloeden. Zo scoort het rijke Japan ook een lage score in het depressie onderzoek, mogelijk wegens een verschil in perceptie van het begrip “depressie”. Wellicht speelt ook gezichtsverlies een rol, zoals het geval is in Zuid-Korea.

Bron en volledige onderzoeksresultaten: BMC Medicine

Gepost in categorie: Depressie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>