Lichaamsgerichte alternatieve geneeswijzen

Een heel aantal alternatieve geneeswijzen stellen het lichaam centraal. Deze geneeswijzen gaan uit van de helende kracht van het menselijk lichaam en van de bewuste ervaring van het eigen lichaam, en werken vaak op non-verbale wijze. Bekende lichaamsgerichte en non-verbale alternatieve geneeswijzen zijn:

  • Biodanza – Biodanza betekend letterlijk ‘dans van het leven’ en streeft naar het intens en vol overgave ervaren van het hier en nu. Door middel van het in groepsverband bewegen en dansen worden gevoelens van stress en spanning zonder te spreken weggenomen.
  • EFT: Emotional Freedom Techniques – EFT is een lichaamsgerichte alternatieve geneeswijze waarbij men op meridiaanpunten op het lichaam klopt om therapeutische effecten te bereiken. EFT tracht negatieve emoties te ontladen door verstoringen in het lichamelijk energiesysteem op te heffen.
  • Klankschaaltherapie – Klankschaaltherapie is een alternatieve vorm van muziektherapie. Men gaat bij klankschaaltherapie uit van het idee dat de trillingen van het geluid dat kan worden opgewekt met klankschalen een harmoniserende, helende en meditatieve werking hebben.
  • Rebirthing – Rebirthing is een ademhalingsmethode met als doel het bewust maken en verwerken van onderdrukte en emoties en herinneringen. Negatieve gevoelens die men sinds de kindertijd vast houdt kan met hierdoor los laten.
  • Touch for health – Touch for health is een lichaamsgerichte alternatieve geneeswijze waarbij men in spierzwakten en energieblokkades de oorzaak ziet voor fysieke en mentale klachten. Men diagnosticeerd middels spiertesten en behandeld door aanraking en massage.

Naast de hierboven beschreven lichaamsgerichte alternatieve geneeswijzen, zijn er een aantal lichaamsgerichte therapievormen die zich op het grensgebied tussen psychotherapie en alternatieve therapie begeven. Deze therapieën staan beschreven in de lichaamsgerichte psychotherapie categorie.