Alternatieve geneeswijzen

Er bestaat een breed scala aan geneeswijzen, therapie vormen en behandelmethoden die afwijken van de gangbare vormen van therapie. Deze “alternatieve geneeswijzen”, ook wel aangeduid als “alternatieve therapie”, worden niet officieel erkend als psychotherapie.

Het doel van alternatieve geneeswijzen is doorgaans echter van dezelfde strekking als bij psychotherapie: het verminderen of geheel wegnemen van geestelijke gezondheidsklachten van de cliënt. Daarnaast zijn er alternatieve geneeswijzen die zich voornamelijk richten op lichamelijke klachten. Dit overzicht legt de nadruk echter voornamelijk op de alternatieve geneeswijzen of alternatieve therapie vormen die zich psychische gezondheid, zelfontplooiing en persoonlijke groei tot doel stellen. De alternatieve geneeswijzen zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Verbale alternatieve geneeswijzen – Verbale alternatieve geneeswijzen en therapie vormen nemen de dialoog als uitgangspunt. Vanuit die basis hebben zij elk een eigen alternatieve benadering, waarbij de nadruk ligt op bijvoorbeeld reïncarnatie of deelpersoonlijkheden.
  • Lichaamsgerichte alternatieve geneeswijzen – Bij lichaamsgerichte alternatieve geneeswijzen staat het lichaam centraal binnen de therapie of behandelmethode. Men kan daarbij focussen op één bepaald lichaamsdeel, of op de ervaring van het gehele eigen lichaam.
  • Spirituele alternatieve geneeswijzen – Spirituele alternatieve geneeswijzen gaan uit van de helende kracht van het paranormale. Van magnetiseren tot Reiki, allen gaan uit van bovennatuurlijke krachten, die de alternatieve therapeut kan gebruiken om gezondheidsklachten te genezen.