Therapie

Dit overzicht van therapie soorten richt zich op elke vorm van therapie die het verminderen van geestelijke gezondheidsklachten tot doel heeft, of die zich richt op persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Therapie vormen die zich uitsluitend bezig houden met lichamelijke gezondheidsklachten zijn dus niet opgenomen in de overzichten.

De veelheid aan therapie soorten, behandelmethoden en geneeswijzen is onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Therapie informatie – Therapie informatie biedt antwoorden op vragen als: ‘welke therapie past het beste bij mijn situatie?’, ‘Wanneer is therapie het overwegen waard?’ en ‘Worden psychotherapie en alternatieve geneeswijzen vergoed door de verzekering?’.
  • Psychotherapie overzicht – Onder psychotherapie vallen alle erkende vormen van reguliere therapie die zich het verbeteren van het functioneren van de cliënt tot doel stellen. Binnen de psychotherapie bestaat er een grote diversiteit aan behandelmethoden.
  • Alternatieve geneeswijzen overzicht – De meeste therapie vormen en behandelmethoden die niet officieel erkend worden als psychotherapie vallen onder de alternatieve geneeswijzen. Deze therapie vormen gebruiken afwijkende methoden om vaak dezelfde doelen te bereiken.
  • Overige behandelmethoden en therapieën – Alle behandelmethoden, therapie vormen en technieken die niet kunnen worden ondergebracht bij psychotherapie of alternatieve geneeswijzen, vallen onder overige behandelmethoden en therapieën.