Depressie

Depressiviteit is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Maar wat is een depressie precies, hoeveel mensen zijn er depressief, wat zijn de symptomen en oorzaken van een depressie, en wat is er aan te doen? De antwoorden zijn opgedeeld in de volgende pagina’s:

  • Depressief, wat is dat? – Een ongelukkige periode verdwijnt doorgaans binnen korte tijd vanzelf. Een depressie echter kenmerkt zich door een sombere stemming die een lange periode aanhoudt. Alles wordt dan als zinloos, vreugdeloos en uitzichtloos ervaren.
  • Symptomen van een depressie – Depressiviteit uit zich in een groot aantal zowel geestelijke als lichamelijke symptomen. De symptomen variëren van lichtgeraaktheid, vermoeidheid en spanning tot angst, piekeren en het denken aan de dood.
  • Oorzaken van depressiviteit – Er bestaat geen eenduidige oorzaak van depressiviteit; het verschilt per situatie en per persoon. Een depressie komt voort uit een combinatie van verschillende oorzaken die zijn onder te verdelen in lichamelijke, sociale en psychische oorzaken.
  • Depressie therapie en links – Aanvullende informatie over depressiviteit: psychotherapie en alternatieve therapie mogelijkheden en links naar externe websites over depressiviteit.