Fobie

Het lijden aan een fobie heeft vaak verstrekkende gevolgen op het leven van een fobisch persoon. Maar watis een fobie, welke vormen zijn er en hoe ontstaat een fobie? De informatie is onderverdeeld in de volgende pagina’s:

  • Fobie: wat is dat? – Een fobie is een specifieke, irreële en ongezonde angst. Deze angst is zo overweldigend dat men niet meer rationeel kan denken. De gevolgen van fobie, zoals angst of verslaving, zijn vaak ingrijpend en erg vervelend.
  • De oorzaken van fobie – De exacte oorzaak van fobieën is moeilijk vast te stellen. Men gaat ervan uit dat een fobie meestal het gevolg is van meerdere oorzaken. De mogelijke oorzaken van fobie kunnen worden verdeeld in biologische factoren, cognitie, aangeleerd gedrag en eerdere levenservaringen.
  • Fobie en angst lijst – Er zijn ontelbaar veel soorten fobie, zoals blijkt uit deze fobieën lijst. In deze lijst zijn gebruikelijke vormen van fobie te vinden, zoals arachnofobie (spinnenangst) en verlatingsangst, tot minder gangbare fobieën zoals gynefobie (angst voor vrouwen) en stasibasifobie (angst om te staan).